fbpx

Często obserwuję zdziwienie pacjentów po pierwszej próbie mleka lub jogurtu bez laktozy. Przecież ono jest słodkie! Taki okrzyk pojawia się na ich ustach.

Zdziwienie budzi też fakt, że jogurt naturalny zawiera w swoim składzie cukier. Dlaczego tak jest? Przecież to, jak sama nazwa wskazuje, produkt bez dodatków!

Owszem. Nie ma w nim dodatku cukru, natomiast jest naturalnie występujący cukier mleczny, jakim jest laktoza.

No i tutaj pojawia się kolejne pytanie. Bardzo logiczne. Dlaczego w takim razie jogurt czy mleko BEZ laktozy (w naszym wyobrażeniu jej pozbawiony) jest słodsze od takiego z laktozą?

Czy to możliwe? A może to jakieś małe oszustwo i do mleka pozbawionego laktozy producenci dodają cukru? Bo może po pozbawieniu mleka laktozy jest ono tak niesmaczne, że nie da się go wypić? Pomysłów może być tysiąc. Odpowiedź jest tylko jedna.

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. W przewodzie pokarmowym zdrowego człowieka zostaje rozłożona do cukrów prostych i taka osoba nie zauważa żadnych dolegliwości trawiennych. Dla osób z problemami produkcja jogurtu czy mleka wyglada troche inaczej, ale na pewno nie polega na usunięciu z nich laktozy.

Jak więc powstaje taki produkt?

Uzyskuje się go poprzez dodanie enzymu laktazy, który rozkłada laktozę na cukry proste. A te są słodkie.

Dlatego, zanim sięgniemy po takie produkty, warto się jednak zastanowić, czy są na pewno dla nas niezbędne. Jeśli przestaniemy zjadać laktozę,, to nasz enzym, który odpowiada za jej trawienie, rozleniwi się i przestanie działać. Będziemy mieli wrażenie, że mamy problem z produktami mleko, to może jogurt? Twaróg? Lub ser? Wszystkie mają w swoim składzie naprawdę niewiele mlecznymi i stworzy się błędne koło. Jeśli uważasz, że masz chwilową nietolerancję cukru mlecznego (bywają takie np. po kuracjach antybiotykowych), zacznij od produktów fermentowanych. Tutaj poziom laktozy jest obniżony w sposób naturalny i organizm, dostając bardzo małe dawki laktozy, powoli przystosuje się do jej trawienia. Produkty bez laktozy nie są dla każdego.

Jak już wiemy, cukier mleczny jest rozłożony na cukry proste Z tego wniosek, że indeks glikemiczny produktu bez laktozowego rośnie! Czyli osoby z insulinoopornością czy cukrzycą  powinny się dobrze zastanowić, czy ten produkt jest dla nich idealny. W końcu w składzie jest cukier prosty. Niewskazany tak naprawdę dla nikogo. Nie dajmy się zwariować! Testujmy. Jeśli nie laktozy, a wiele z nich jest wspaniałym probiotykiem budującym naszą florę bakteryjną!

Jeśli jednak na pewno jesteś w gronie alergików czy osób absolutnie nietolerujących laktozy, nie denerwuj się. Mleko bez laktozy ma cały czas bardzo wartościowy skład. Nadal zawiera witaminy A, D,E i te z grupy B, cynk, potas, magnez i fosfor, oraz to, co najważniejsze w mleku, czyli wapń. Ilość kalorii też się nie zmienia. Więc jeśli nie możesz zwykłego, nie martw się. To dla Ciebie rzesze naukowców lata pracowały nad tą wspaniałą technologią :). Wykorzystaj ją więc, dla swojego zdrowia!

.